Hoppa till innehåll

EAN-koden 50 år – omställning från linjär- till 2D-kod

Streckkoden skapades 1973. Sedan dess har GS1, mest kända för streckkoden, varit en garant för effektivitet i värdekedjor. Denna enkla men kraftfulla symbol – ”pipet” i kassan – finns idag på över 1 miljard produkter runt om i världen och har i grunden revolutionerat vårt sätt att handla. Nu pågår en ny global streckkodsrevolution – skiftet till 2D-koder – med kapacitet att fånga in en helt ny nivå av data.

En bransch som redan ställt om till 2D-koder är läkemedelsindustrin som 2019 implementerade den tvådimensionella streckkoden Data Matrix för receptbelagda läkemedel.

2D-koden innehåller produktkoden (GTIN) precis som EAN-koden gjorde tidigare, men 2D-koden har kapacitet att bära ytterligare information om läkemedelsförpackningen, så som utgångsdatum, tillverkningssats och ett unikt id. 2D-koden valdes som format då den kräver väldigt lite utrymme, vilket passar bra för läkemedel, ibland ska informationen rymmas på en liten läkemedelsampull.

Utöver att införandet av 2D-kod och e-verifikation nu har byggt upp ett bra skydd för den legala läkemedelsförsörjningen gav det en möjlighet att införa unika id-begrepp för ökad patientsäkerhet. Artikelidentifiering kunde förbättras och det blir enklare att dokumentera tillverkningssats för biologiska läkemedel, vilket också är ett lagkrav.

Till GS1s Pressmeddelande